Aardbeienras Sonata
Sonata: De opvolger van Elsanta!
Sonata is een middenlate éénmaaldrager met bijzonder goede smaakeigenschappen. Sonata is een uitstekend alternatief voor Elsanta. Het ras onderscheidt zich van Elsanta door de goede vruchtzetting en de uniforme vruchten.
Sonata is geschikt voor de koelere klimaatzone in West-Europa, hoofdzakelijk ten noorden van de Alpen. Het ras is geschikt voor zowel de teelt onder glas als in de vollegrond. Onder glas kan Sonata worden toegepast als doorteelt en als nieuwe planting in de winter. Bij nieuwe planting in de winter gaat het meestal om een vroege stookteelt waarvoor Sonata zich goed leent omdat ze nauwelijks kromme vruchten geeft.
Sonata is vanwege haar goede weggroei ook geschikt voor de teelt van gekoelde wachtbedplanten. Sonata heeft een goede vruchtzetting en is ook zeer gemakkelijk te plukken.
Vrachtkwaliteit
Sonata is een sappige aardbei met een zoete smaak en een duidelijk aardbeiaroma. De stevige, uniforme vrucht heeft een conische vorm en een helderrode kleur, inwendig is zij lichtrood. Typerend zijn het mooie kroontje en de mooie glans, die ook na bewaring behouden blijven. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt hoger dan bij Elsanta. De vruchten zijn hard maar soms een beetje gevoelig voor drukplekken bij ongunstige klimaatomstandigheden. Met de juiste plukfrequentie kan dit in de hand gehouden worden. Sonata is beter bestand tegen regen en scheurt minder snel dan Elsanta.
Bloei- en plukperiode
Vanaf het begin van het seizoen is de bloemkwaliteit bijzonder goed. Doordat Sonata veel stuifmeel produceert, is het percentage misvormde vruchten bijzonder laag. In de voorjaarsteelten, van nieuwe plantingen met trays, komt Sonata vrijwel gelijktijdig in productie met Elsanta. In de doorteelt is Sonata gemiddeld twee dagen later. Sonata heeft doorgaans een betere oogstspreiding dan Elsanta. De trossen zijn korter dan die van Elsanta en blijven meestal net onder het blad.
Productiviteit
De opbrengst van Sonata is vergelijkbaar met de opbrengst van Elsanta. Het aantal vruchten van eerste kwaliteit ligt duidelijk hoger. Sonata is makkelijk plukbaar doordat de vruchten vlot van de trossen breken. De besparing op de plukkosten ten opzichte van Elsanta kan hoog oplopen. Dit is ook te danken aan het zeer hoge aandeel klasse I aardbeien. Bij vervroeging of verlating van het planten van Sonata is er nauwelijks sprake van opbrengst- of kwaliteitsverlies.
Ziektegevoeligheid
Sonata is gevoelig voor de volgende ziektes:
- verwelkingsziekte (Verticillium)
- stengelbasisrot (Phytophthora cactorum)
- koprot (Rhizoctonia)
In vergelijking met Elsanta blijkt Sonata minder gevoelig te zijn voor meeldauw (Sphaerotheca mac.). Een preventieve bespuiting tegen grauwe schimmel (Botrytis) en koprot (Rhizoctonia) is onontbeerlijk.
Teeltervaringen
De normale teeltplanting vindt plaats in het najaar (augustus). Deze is vergelijkbaar met de frigoteelt (planting van frigoplanten in mei). Bij de normale openlucht teelten van frigoplanten ontwikkelt zich een zwaar gewas en zitten de trossen soms wat diep verscholen onder het bladerdek. Dit beschermt bloemen tegen late nachtvorst en nadien de vruchten tegen instraling. Een goede preventieve bespuiting tegen Botrytis en Rhizoctonia is dan erg belangrijk. In open lucht teelten kunnen er met doorgeteelde frigoplanten hoge producties worden gerealiseerd.
De gekoelde teelt, plantingen met gekoelde planten, vindt plaats vanaf eind maart tot begin juli. Met name in de vroege teelten wordt Sonata vaak ingezet.
De teelt in de kas als doorteelt wordt geplant in de eerste helft van augustus. Dit is echter wel afhankelijk van de weersomstandigheden. In de winter moet er in de kas langer belicht worden. Het is belangrijk om in kassen en tunnels hoge luchtvochtigheid en hoge nachttemperaturen te vermijden. Hierdoor blijven de stevigheid en bewaarbaarheid van de vruchten goed.
De doorteelt heeft twee oogstperioden, namelijk van oktober tot november en van april tot mei. In deze teelt is het belangrijk dat men bij voorkeur lichte trayplanten gebruikt. De optimale plantdatum is tussen 10 en 15 augustus waarbij gestuurd dient te worden op een actief klimaat (overdag relatieve luchtvochtigheid circa 60 tot 70% en ’s nachts meer dan 90%). De maximale buisinstelling ligt bij Sonata ongeveer 10°C hoger dan bij Elsanta. Bij vijfhonderd koude uren (met een temperatuur van minder dan 7 graden Celsius) start het opstoken en tegelijkertijd dient dan gestart te worden met het cyclisch belichten. Er kan pas gestopt worden met belichten als de gewassen / trossen ongeveer 25 tot 30 cm lang zijn. De vroege stookteeltplanting vindt plaats in de winter, waarbij de oogst vanaf eind maart / begin april zal plaatsvinden.
Sonata heeft meer koude nodig om de winterrust te doorbreken dan Elsanta.
Sonata is nauwelijks gevoelig voor vorst en daardoor ook geschikt voor de teelt in Scandinavië. Ze moet daar echter in de winter wel afgedekt worden met een vliesdoek. Sonata is vrij goed bestand tegen nachtvorst tijdens de bloei omdat de bloemen dan meestal nog onder de bladeren zitten. Voor deelgebieden met warme winters, zoals Zuid-Frankrijk, is Sonata niet geschikt. Door de hoge temperatuur in de winter blijft de bloemstengel te kort en blijven de aardbeien in het hart van de plant liggen. Sonata is minder geschikt voor verlating met stro.
Sonata heeft een grote behoefte aan magnesium. Dit geldt zowel op het vermeerderingsveld als in de productievelden. Een evenwichtige balans aan sporenelementen (ijzer, mangaan) is van groot belang.
Sonata is kwekersrechtelijk beschermd en onder licentie in de handel.
« Terug